25 Mac 2011

Sebok menyebok, Di Jepun. Libya dan Malaysia

Hari ini Jumaat 25 Mac 2011 ada tiga berita yang saya kutip. Jepun di Timur pasal Tsunami, Libya di Utara Afrika dan Di Malaysia pasal video lucah. 

Video lucah yang melibatkan orang politik itu sangat gimik, tetapi rasanya Jabatan Agama Islam Wilayah atau Jawi janganlah macam tunggul tidak serta mendakwa mereka yang terlibat. Jangan pula orang bising dulu nak bertindak. Biarlah kerja itu buat kerja, Bukankah itu semua senarai tugas jabatan, mane-mana orang Islam di wilayah berkaitan yang terlibat dengan zina mesti dihukum. 

Dalam sebok menyebuk ini

20 Mac 2011

Rupa bentuk Bob Lukman


Hak dan kebebasan yang dibenarkan di Malaysia, seorang itu boleh masuk mane-mane parti politik yang disukai. Akan tetapi menetapkan serban dan jubah sebagai simbul, kebencian kepada yang lain adalah langkah yang salah dan songsang, kerana dalam ajaran Islam semua muslim dan muslimat adalah bersaudara.

Kejadian semula jadi Bob Lukman masuk parti politik adalah pemikiran dia sendiri. Dia adalah bebas, tetapi dia tidak boleh bermusuh dengan orang lain kerana kandang berbeza. Pakai jubah dan serban, pakailah, tetapi itu bukan simbul pejuang syahid.

Pakaian sunnah mengikut rasulullah adalah baik, tetapi bukan kerana masuk parti itu, sebagai pakainan wajib atau fardu. Semuga tulisan ini tidak menjadikan Bon Lukman manusia sengit.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
BakalHaji.Com Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

Click di sini


iklan